Blog Yazmaya Nereden Başlanılmalı?

Çoğu kişi blog yazanları hep merak etmiştir nasıl yazdıklarını, nelere dikkat ettiklerini ve nasıl bir motivasyon içinde olduklarını. Onları okuyarak bir zaman sonra kendileri de heves eder ve deneme yazıları yazmaya başlar ama kısa süre sonra hevesi kaçar. Çünkü onun için o heves idi, kalıcı bir eylem değildi. İşte bu hataya düşmemek adına blog yazmaya nereden başlanmalıdır? Sorusunu kendine sorarak ve kendimden yola çıkarak anlatmaya çalışacağım.

Önce çok okumalı, çok araştırmalı

Güzel yazılar yazmak hele hele okunabilir yazılarak yazmak herkesin yapabileceği iş değildir. Bunu yapabilmek için önce çok okumalıyız. Okumak bize başka düşünceleri anlamamızı, yorumlamamızı ve her şeyden önemlisi farklı bir boyutta düşünme yeteneği kazandırır. Çok okuduktan sonra okunan her şeyi bir kaba koymuş gibi oluruz ve yeri geldiğinde o kaptan doğru sonuca ulaşırız.

Zaten çok okuyan kişi bir nevi araştırma yapmış da sayılır. Araştırma yapmak bizlere en iyi analiz yapma yeteneği kazandırır. Analiz sonucunda farklı bilgileri birleştirerek en anlaşılır bilgiye sahip oluruz. Örneğin 3 farklı bir eğitim seti düşünün bunlar aynı konuları anlatsın. Burada göreceksiniz ki birinin değindiği detaya diğeri değinmez ya da az değinir. Diğerinin önemsemediği detayı bir diğeri daha detaylı anlatır. Siz 3 farklı eğitim setinden çalışmayıp sadece biri ile yetinirseniz diğer bilgileri de hiç görmemiş olacaksınız ya da geç ulaşacaksınız. Bunun için araştırma yapmak çok önemlidir. Belki bu makalede size yetmeyebilir. Zaten kimse bir şeyi tam yapamaz işte burada başka kaynakları da kesinlikle araştırmalısınız. Buradan öğrendiğinizi diğer öğrendiklerinizle birleştirmelisiniz.

Kendi uzmanlık alanınızı seçmeniz gerekir


Aslında uzmanlıktan kastım sizin daha çok neyi sevdiğinizi, neleri yapmaktan hoşlandığınızı bilmeniz gerekir. Çünkü sevdiğiniz her şey sizin için bir motivasyon kaynağıdır. Onla uğraştığınız her şey size bilgi birikimi sağlayacaktır. Bu da içerik oluşturma da zorlanmayacağınız anlamına gelir. Aksi taktirde sevmediğiniz bir alanı seçerseniz bırakma ihtimaliniz %90 dır. İşin özü neleri yapmaktan hoşlanıyorsanız o alanı seçin ve onunla ilgili ne varsa öğrenin, araştırın ve sade, anlaşılır şekilde yazmaya başlayın.

Aynısı var diye bir işi yapmaktan korkmayın

Genellikle kendi alanınızla ilgili bir şeyler araştırdığınızda kendinize ilk şunu sorarsınız “zaten birileri yapmış bana ne gerek var?” işte bu soru hevesinizi kıracak ilk sorudur. Bu da bir sorundur ama gözümüzde büyüttüğümüz gibi bir sorun değildi. Mantıklı düşündüğümüzde bu atlatılacak küçük engeldir. Çünkü birilerin araştırıp hazırladığı konu onun hayal gücü ile ilgilidir sizin ki farklıdır. Yani o kendi araştırmasında illaki eksik bir şeyler bırakmıştır ya da okuyucu anlatım tarzı ile sıkmakdadır. Sizin yapmanız gereken eksikleri araştırıp en iyi şekilde sunmak ve okuyucuları sıkmadan içerik hazırlamak olmalıdır. Emin olun böyle bile tercih edilen ilk siz olursunuz.

İyi bir motivasyon nedeni seçmelisiniz


Uzun soluklu devam edebilmek için yukarıdakiler sizi belirli bir yere kadar götürür ondan sonra bıkkınlık getirebilir. Bu bıkkınlığa ulaşmadan önce kendinize iyi bir motivasyon aracı seçmelisiniz. Bu blogdan para kazanma olabilir, bilginizi arttırmak olabilir, araştırmacı ruhunuzu tatmin etmek olabilir (Eğer motivasyon konusunda sıkıntı çekiyorsanız Blog yazmak neden önemlidir makalemizi okuyabilirsiniz) Gibi gibi bir çok neden seçebilirsiniz. Yani büyük bir motivasyon nedeni kesinlikle olmazların olmazıdır.

You may also like...

1 Response

  1. 12 Ekim 2023

    […] hazırlamaya özen gösterin. Eğer sizde blog yazmaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Blog yazmaya nereden başlanmalı makalemizi […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir