Elementer Satır İşlemleri (Ders 3)
Elemen satır işlemleri ne işe yarar?
Lineer denklem sistemlerinin en önemli konularından olan elementer satır işlemleri denklemleri matrise çevirdikten sonra matrisi denklemi daha rahat çözecek şekilde uygun işlemler ile düzenlenmesine denir. Elementer satır işlemlerinde bir takım bilinmesi gerekilenler vardır. Bu bilinmesi gerekilenleri örnekler ile soru çözerek anlayacağız. Burada sembollere dikkat etmemiz gerekiyor. İşlemler sırasında ne anlama geldiğini unutmamız gerekir. Elementer satır işlemlerinde ilk önce hangi satıra işlem yapılacaksa o başa yazılır sonra ok çekilir ve o satıra yapılacak olan işlem yazılır. Dikkat etmemiz gereken konu her işlemde hangi satıra işlem yapılacak ise o satır değişir diğerleri sabit kalır. Bunu yaparken işlemlerin karışmamasını istiyorsanız önce değişmeyen satırları bir sonraki matriste ilk önce yazarsanız sıkıntı kalmaz.
Elementer satır işlemleri örnekler
Örnek 1:
Bu soruda s1 ile s2 yi yani satır 1 ile satır 2 yi yer değiştirmemizi istiyor. Değiştirdiğimizde aşağıdaki sonuç ortaya çıkar.
Örnek 2:
Bu işlemde satır 2 den satır 1 i çıkarmamızı istiyor. Satır 2 ye işlem yapılacağı için önce satır 2 yazıp ok çektikten sonra yapacağımız işlem yazılmış bunun sonucunda aşağıdaki sonuç ortaya çıkar.
Örnek 3:
Bu soruda ise satır 1 i 2 ile çarpılması istenmiş. Çarpıldığında aşağıdaki sonuç ortaya çıkar.
Örnek 4:
Burada matrisin satır 3 ü 2 ile bölmemizi istiyor. Bölündüğünde ise aşağıda sonuç ortaya çıkar.
Örnek 5:
Bu örnekte 2 satıra da işlem yapılması istenmiştir. Böyle çoklu işlemler yaparken dikkat etmemiz gerekilen konu işlem yapılacak satırı diğer işleme sokamayız. Örneğin burada satır 2 ye işlem yapılırken bunu satır 3 de işleme sokamayız. Ama işlem yapılmayan satır 1 i her işlemde kullanabiliriz. Satır 3 de satır 2 de işleme sokamayız bunun nedeni zaten işlem yapılacak satırlar diğer bir adımda değişeceği içindir. Bunun sonucunda aşağıdaki sonuç ortaya çıkar.
Daha iyi anlamak için eğitim videomuzu izleyebilirsiniz.