9) Doğru Yazılımcıyı Bulmak ve Yapılması Gerekilenler

Çoğu projeler yanlış ekiple çalışma sebebi ile başarısızlığa uğradığını biliyor muydunuz? Proje ne kadar yenilikçi olursa olsun yanlış yazılımcı ile başlamak tüm hevesinizi, yatırımlarınızı öldürür. Size boş yere zaman kaybı yaptırır. Siz de bu süreçte maddiyat ve psikolojik yönünden çok yıpranırsınız. İşte tüm bunların önüne geçmek için doğru yazılımcı ile çalışmalısınız. Böylelikle yatırımınıza daha verimli başlamış olursunuz. Yatırıma başlamadan önce projelerimizi hangi ekiple hayata geçiririz ve nasıl kriterler belirledikten sonra yazılımcıyı nasıl seçeriz onlara değinelim.

a. Yazılım firmaları ile çalışmak

Yazılım firmasını tercih etmeden önce projenizin ne kadar büyüyeceğini ve geri dönüşü ne kadar olabilir bunların üzerine bir swot analizi (SWOT Analizi, bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir.) yapmanız gerekli. Bunun sebebi eğer projenin geri dönüşü, yatırdığınız ücretten az olacaksa yazılım firmasına gerek yok. Doğal olarak yazılım firmaları freelance çalışanlardan daha fazla ücret almaktadırlar. Ki almak için haklılar. Onların da giderleri olmaktadır. Sigortalı işçi çalıştırmakta, kira ödemeleri vb. Yazılım firması ile çalışmaya karar verirseniz kesinlikle uygulamanızla ilgili sözleşme imzalayın. Uygulamayı çoğaltmayacağına ve tekrar başkasına satmayacağının şartlarını konuşun. Daha önceki referanslarına bakın. Uygulama bitirme takvimi hazırlayın. Bitiremedikleri taktirde fiyatta güncellemeye gidin.

Eğer uygulamanız sürekli güncelleme isteyen bir özelliğe sahipse yazılım firması ile çalışmak en mantıklısı. Çünkü kurumsal bir yapı olduğu için isteklerinize belirli bir iş şemasında ve hızlı cevap vermek isteyeceklerdir. Çalıştığınız kişiye bağlı olarak freelancer kısmında yavaş işleme ihtimali var.

Bizim amacımız ufak mevlalarla çok para kazanmak olduğu için yazılım firması alanımıza girmiyor ama dediğim gibi büyük projenizde değerlendirebilirsiniz.

b. Freelancer yazılımcı ile çalışmak

Yazılım firmalarına göre nispeten ucuz çalışırlar. Bunun nedeni çalışma alanları her yer olduğu ve fazla giderleri olmadığı içindir. Ucuz olmasının en etkili sebeplerinden biri de freelancerlar arasında rekabet çok olduğu için bir çoğu yaptığı işte fiyat kırmaktadırlar. Bütçeniz kısıtlı ise freelancerlar ile çalışmanız en mantıklısı ki ben de uzun süre freelancerlık yaptım ve şirkette çalışmama rağmen hala da yapmaktayım. Peki freelancer kriterleriniz ne olmalı?

– Daha önceki yaptığı işleri sorun ve inceleyin
– Referans isteyin (Genellikle forum sitelerinde künyeleri olur. Mutlaka forum sitelerindeki üyeliklerini isteyin)
– Fiyat konusuna hemen girmeyin. Bana bir çok müşteri aklındaki fikri anlatmadan fiyat bilgisini soruyorlar. Örneğin aklında soru oyunu yarışması var. “Ben soru oyunu yaptırmak istiyorum kaç paraya yaparsın?” Diye soru soruyor. Daha hiçbir detay yokken fiyat biçilmez. Bu acemi yatırımcı olduğunuzu gösterir. Önce aklınızdakileri madde madde bir yere yazın, tasarımı hazırlattırın veya örnek app belirleyin buna benzeyecek diye. Öyle fiyat isteyin.
– Appi kafanızda oluşturduysanız fiyat araştırmasını kesin yapın. İlk bulduğunuz freelancer ile bile çalışacaksanız hemen anlaşma yapmayın. Fiyat bilgisi alın 1 2 gün bekleyin ve sonra tekrar ona dönün. Yeniden fiyat isteyin. Bir iki yerle görüştüm sizinkinden düşük fiyat verdiler ama referansınız kuvvetli olduğu için sizi tercih ettim deyin. İndirim yapacağını göreceksiniz. Çünkü bu ters psikolojiye girer. Zaten ticarette de böyledir.
– Güven ortamı oluştu ise anlaştığınız fiyatın 3 de 1 ni verin. Moral açısından iyi olur ve sizin ciddi müşteri olduğunuzu anlar iyi iş çıkarır ortaya.
– İş bitiminde hatalara karşı güncelleme garantisi isteyiniz.
– Mutlaka kodları okunaklı olmasını isteyin. Bazı yazılımcılar sadece kendine bağlı kalsın diye kodların içine edebilir. Okunaklı kodda yazılımcıya bağlı kalmadan yazılımcınız ile ilgili sorun yaşarsanız başkasını görevlendirebilirsiniz. Bu size yeni günceleme için hız kazandırır.
– İş bitiminde kodları ve eğer lisans keyi o çıkardı ise şifresi ile beraber isteyin. (8. Bölümün “Proje düzeni nasıl olmalı” daki gibi teslim isteyin)
– Yazılımcının verdiği banka hesabına para göndereceğiniz zaman mutlaka açıklama kısmına net yazılar yazın. Yazıda app ismi ve paranın taksit mi tamamı olduğunu yazın. Örneğin ” Bil kazan uygulamasının 900 tl olan ücretin 1. taksiti 250 tl olan ödemesi” gibisinden. Bu sadece uygulamalar için değil her iş için standart olsun. Hayat alışkanlığınız olsun. Böylelikle her şey net olur.

c. Freelance yazılımcıları nerede buluruz?

Aşağıda vereceğim sitelerde sadece yazılımcı değil ayrıca grafik ve aso çalışmaları yapan freelancerlar da bulacaksınız. Bu siteleri takip etmeniz önemli bir yere not alın. Aklınıza bir fikir geldiğinde işi yaptıracak insanları buralardan rahatlıkla bulabilirsiniz. Diğer başka siteler mutlaka vardır ama şuan burada yazdıklarımız size yetecektir.

Türk freelancer bulabileceğiniz siteler

a. Wmaraci.com: Bir web master forum sitesidir ama mobil programlar bölümü de oldukça aktiftir. Orada da bir çok mobil uygulama geliştirici freelancer bulabilirsiniz. Kesinlikle üyeliğiniz olsun.
b. R10.net: Üye olma aşaması biraz zordur. Eğer bu sitenin üyesi olmak isterseniz ya sizin adınıza web sitesi olması ya da birinin davetiyesini almanız lazım. Şuan geliştiriciler kategorisinde oldukça kalabalık bir kitleye sahip. Mutlaka işinizi görecek freelancer olacaktır. Mutlaka üye olmaya çalışın.
c. Bionluk.com: Tam bir freelancer cenneti. İstediğiniz her işi burada yaptırabileceğiniz bir freelancer topluluğu her daim hazır. Ödeme sistemleri oldukça gelişmiş. İşi yaptırmadan ücret ödeme gerçekleşmiyor. Sorun olduğunda muhatabınız bionluk sitesi oluyor. Güvenilir alt yapısı var.
ç. Sadeceon.com: Bionluk gibi işler ama genellikle burada daha çok hazır yapılmış işleri alırsınız. Yani ortada bir ürün var onu satın alırsınız. Tabi işlerinizi yaptıracak birilerini bulursunuz.

2. Yabancı freelancer bulabileceğiniz siteler

a. Fiverr.com: Bu sitede çok ucuza grafik ve başka işler için çalışmalarınızı yürütebileceğiniz freelancer bulabilirsiniz.
b. peopleperhour.com: Her freelancerın bir puanı vardır ve size uygun freelancerı seçebilirsiniz.
c. Freelancer.com: İstediğin iş için freelancerı seç ve hemen işe başla. Ödemeyi siteye yaparsınız iş teslim edildikten sonra freelancera geçer. Ödeme sistemleri güvenlidir.
99designs.com: Tasarım işlerinizi halledebileceğiniz güzel bir oluşum.

D. Trello ile projeyi yönlendir

Yazılım firmasında çalışırken projelerimizin hayata getirme aşamasında hep trello sitesinden yararlandık. Peki nedir trello? Trello hayatınızı ve işlerinizi organize edip takip etmenizi sağlayan proje yönetim aracıdır. Daha çok proje takip için kullanmaktayız ama siz yaratıcılığınızı katarak istediğiniz her alanda kullanabilirsiniz. Bu platformda tüm işlerinizi, yaptıklarınızı ve hedeflerinizi aynı ekranda görerek işlerinizi organize edebilirsiniz. Bir çok ekip ile yürütülen projelerde de ekip elemanlarına görevler atayabilir, görevler için bir tarih atayabilirsiniz. Mobil ve web arayüzü vardır. Dilediğiniz yerden kolaylıkla kullanabilirsiniz. https://trello.com/ Bu adresten ulaşabilirsiniz. Ayrıca daha doyurucu bilgiyi google da araştırarak ulaşabilirsiniz. Amacım sadece böyle bir sitenin varlığını öğrenmeniz ve kısa bilgi vermek.

Şimdi size en son hangi projede kullandık örnek olarak anlatayım. Projemiz eduwork adında ios ve android uygulamasıdır. Burada androidi ben yazıyorum, ios başka arkadaş ve apileri sağlayan .net çi arkadaşımız ve bir de tester ımız var. Yani bu iş için ekibimiz 4 kişi. Önce resmi incelediğimizde görevler açıldığını ve görevleri kimler yapacağını belli eden kutucukların altında profil resimleri var. Todo kısmı yapılacaklar kısmıdır. Burada tester yapılması gerekilenleri listeliyor. Yapılan kutucuklar sonraki ilgili alanlara taşınıyor. Siz de yazılımcınıza orada yapılması gerekilenleri tanımlayıp görsellerle desteklediğinizde daha hızlı iletişim kurarsınız. Böylelikle iletişim problemi kalmaz.

Mobil Uygulamalardan Para Kazanma Kitabı Pdf İndir

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir