Blog Makalesi Nasıl Yazılır? Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Blog makalesi nasıl yazılır? Blog makalesi yazarken nelere dikkat etmeli? Çok okunan blog makalesi yazma? Gibi soruları çoğu blogcu kendine sormuştur. Bu soruların cevabını kendi bilgi birikimim ile cevaplamaya çalışacağım. Ki zaten bende bu kurallara göre bloglarımı yazmaya başladım. Sizde bu kurallara uyarak güzel, çok okunan makaleler yazabilirsiniz. Aynı kuralları bu makale içinde uygulayacağım. Makaleyi okuduktan sonra bu makaleyi analiz edebilirsiniz.
Giriş cümleleri ile başlayın ve giriş cümlelerine büyük önem verin
Giriş cümleleri neden önemlidir? Çünkü okuyucu okumaya başlamadan önce giriş cümlesi makale için ön bilgi niteliğindedir. Giriş cümleleri okuyucuda merak duygusunu ön planda tutmalıdır. Okuyucu makalenin tamamını okusun diye tetiklemelidir. Yukarıdaki paragrafa bakarsanız önce sorularla başladım ve bilinç altında cevabını merak etmesi için sanki bütün blogcular bunu soruyormuş gibi bir izlenim yarattım. Bunu okuyan zaten blog yazmaya yeni başlayan biri olduğu için ben de blogcuyum bende bunu sormalıyım gibi mesaj gönderdim bilinç altına.
Soru sordurun
Makalede kesinlikle yazacağınız konu ile ilgili sanki okuyucu bu soruyu merak ediyor da siz de onu yanıtlıyormuş izlenimi yaratmalısınız. Hem makalede soru öbeklerine yer vermek makalenizin neye daha çok vurgu yaptığını ortaya çıkarır ve okuyucunun daha iyi anlamasını sağlar. Makaleyi okuyup bitirdiğinde bilinç altında bu soruların cevabını buldum gibi bir etki bırakır.
Küçük başlıklara yer verin
Bu makalede olduğu gibi küçük başlıklar makalenin ana hatlarını oluşturur. Makaleyi parçalara ayırarak okuyucu makale bitiminde puzzeli birleştirir gibi makaleyi de birleştirerek aklındaki tüm soru işaretleri gitmiş olur. Çünkü puzzeli birleştiren kendisi siz sadece ona parça parça vererek nereye koymasını gerektiğini sağlamış olursunuz. Makalede küçük başlıklar yeni bir kapı gibidir. Küçük başlıklar ile makaleyi bir çok yöne çekerek değinmek istediğiniz her şeye değinebilirsiniz ve sonra bir nokta da toplarsınız.
Okuyucu kitlesini belirleyin
Aslında her makalenin okuyucu kitlesi bellidir. Siz ısrarla herkes okusun derseniz makalenin sıradanlaşması içten bile değildir. Yani bu makalenin amacı blog makalesi nasıl yazılır iken siz kalkıp da buna ilgi duymayanları da çekmek için cümleleri, görselleri vb ana mekanizmayı değiştirirseniz diğer asıl okuyucu kitlesini de kayıp ederseniz. Burada önemli olan okuyucu kitlesini iyi anlayıp makaleyi onların daha verimli tüketebilmesi için hazırlamanız gerekir.
Görsele önem verin
Günümüz dünyasında görsellik her şeydir. Facebook, youtube, instgram, snap chat gibi oluşumların neden bu kadar çok tutulduğu her şeyi kanıtlar niteliktedir. Artık insanlar uzun uzun yazılar okumak istemiyor. Sadece görmek istiyor. Yani asıl anlatılmak istenileni anlatın ve bunu resimler ile pekiştirmek için görsellerinizi iyi seçin. Bir olayı bir resim ile anlatmak var iken 500 kelimeyi kimse okuyarak anlamak istemez. Hatta yapılan araştırmalara göre içerikleri tüketen kullanıcılar ilk görsele odaklanır, görsel hoşlarına giderse sonra içeriği okumaya başlar. Sizde göreceksiniz ki haber siteleri bile sadece artık video ve resimlerden ibaret oldu. Sizde içerikleri böyle hazırlamaya özen gösterin.
Eğer sizde blog yazmaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Blog yazmaya nereden başlanmalı makalemizi okuyabilirsiniz.