Kendi Standartlarını Belirlemek

mutsuzluk-sercancetin-com

Çoğu insan hep mutsuz olmaktan şikayet eder. Hiç bir şeyi beğenmez. Bir şeylerin sabit kalmaması hoşuna gitmez, sürekli eleştirir. Ama bilmezler ki böyle yaşamasının nedeni kendi standartlarını belirleyememesinden, kendini iyi tanıyamamasından kaynaklandığını.

Standart ne demektir?

Standartlarımızı oluşturmadan önce kelime olarak standart ne demektir onu ele alalım. Standart: Belirli ölçülere, yasaya göre sabitleşmiş iş, oluş ve kuralların bütünüdür.
mutsuz-insan-sercancetin-com

Kendi standartlarımızı belirlemek bizim ne işimize yarar?

Öncelikle standartlarımızı belirlemek hayatımızı basitleştirir. Basitlik, daha kolay yaşamımıza imkan sağlar, rutin işlerde (kendini tekrarlayan) tekrar tekrar ne yapmamız gerektiğini düşündürmez bu da ekstra zaman sağlar ve hayatımızı seçenek karmaşıklığına sokmaz. Diğer işlerimize daha iyi odaklanmamızı sağlar.
Örneğin: Facebook kurucusu Mark Zuckerberg her gün ne giyeceğini seçmemek için sadece tek renk t-shirt kullanır ve ne giyeceğim seçeneğini büyük ölçüde azaltmış olur. Bu da ona kendi deyimi ile “Seçenekleri azaltmak diğer işlere daha iyi yoğunlaşmamı sağlıyor”.

Bilindiği üzere bayanlar ne giyeceğine karar veremezler. Bir çok seçenek arasında kaybolurlar. Seçtiği bir elbiseyi giydiğinde aklı diğerinde kalır. Bu da gün içerisinde keşke onu mu giyseydim gibi bilinç altında yer edinir ve işine odaklanamaz.

Herşeyden önemlisi standartlarımızı başkasına da kabul ettirir isek onlarda bizim modumuza göre hareket ederler. Örneğin üniversitede anfide önemli olan derslerde daha iyi not alabilmek için kalabalıkta oturulması gerekilen önemli noktalar vardır. Siz aynı yere tekrar tekrar oturduğunuzda size yakın olan insanlara, bilinç altlarına onlar fark etmese bile artık orasının sizin yeriniz oluduğunu onlara öğretirsiniz. Yani kendi oluşturduğunuz standartlarınızı onlara da kabul ettirmiş olursunuz. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

Peki mutlu, huzurlu ve sıkıntısız hayat için standartlarımızı nasıl belirlemeliyiz?

Yazının başında dediğim gibi standartlarımızı belirlemek için önce kendimizi tanımamız gerekir. Yani kendimiz adına iyi bir gözlemci olmalıyız. Her gün yaptığımız aynı davranışları düşünmeliyiz ve hangisini yaparsak zamandan ve anlam karmaşıklığından kurtuluruz onu standardımız haline getirmeliyiz.
kalabaliklar-sercancetin-com

Standartlarımızın nasıl devamını sağlamalıyız?

Standartların devamını sağlamak için önce kararlı ve istikrarlı olmalıyız. Başkalarının sözlerinden ve yaptıklarından etkilenmemeliyiz. Onları doğru olduğuna inandığımız davranışlarımızı kabul ettirmeye çalışmalıyız. Böylece onlarda kabul ettiğinde uzun solukluk bir davranış ortaya çıkmış olur.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir