Java Fx’e Genel Bakış Nedir Ne Değildir

javafx-nesneye-yonelik-programlama-sercancetin-com
Java’da nesneye yönelik programlama denince ilk akla gelen tabi ki de Java alt yapısını kullanan Java FX teknolojisidir. Peki nedir bu teknoloji?

Java FX Nedir?

Java teknolojilerinden faydalanarak programcıların masaüstü ve web uygulamaları geliştirmesine olanak sağlayan ileri seviyeli yazılım teknolojisidir. Java FX de ileri seviye içerik, ses, grafik video içeren, etkileşimli modern uygulamalar oluşturulmasına ve dağıtılmasına olanak sağlayan bir yapıdır. Java Fx’de vektör, grafikler ve animasyonlar ile programı güçlendirebiliriz. Aslında Java Fx’i kendine has olmasını sağlayan yapı Scene Builder (Sahne İnşası) alt programını kullanmasıdır. Gücünü bu alt yapıdan almaktadır.

Scene Builder Nedir?

Java Fx ile birlikte gelen programlarımızda sürükle bırak mantığı ile çalışan görsel ara yüz hazırlamamızı sağlayan ileri yazılım teknolojisidir.

Scene Builder Özellikleri

javafx-scene-builder-sercancetin-com


* Sürükle bırak mantığı ile nesneler oluşturabiliriz(label, button, textview gibi)
* Nesnelere bir çok fonksiyon eklememizi sağlayan properties özelliği vardır ve hepsi hazırdır. Sadece istediğimiz özelliği tıklayarak ekleyebiliriz.
* Her bir elemente farklı id atanmasını sağlar.
* İçerisinde bir çok hazır fonksiyon kümeleri bulunmaktadır. Fonksiyonların nerede kullanılmasını biliyorsak tekrardan yazmaya gerek kalmadan hızlı bir şekilde programa dahil edebiliriz.
* Bütün arayüz kodları Fxml denilen kodlara çevrilerek geliştiricilere büyük kolaylık sağlar.
* Modern geliştirilen arayüz yani tasarım arkadaki asıl kodlardan ayrıştığı için MVC (Model-View-Controller) yaklışımı Java FX ile mümkün hale gelmiş oluyor.
java-fx-nedir-ne-ise-yarar-sercancetin-com
Scene Builder tüm bunları yaparken Fxml teknolojisiyle daha da güçlü hale gelmiştir. Fxml aynı xml de olduğu gibi tasarımlar fxml dili kullanılarak oluşturulur. Fxml ile kullanıcı ön yüzlerini daha görsel hale getirebiliriz. Bu durum Java kodlarıyla, tasarım kodlarını birbirinden ayırma imkanı sağlamıştır. Fxml ile birlikte CSS kullanılmasına olanak sağlar ve göze daha iyi gelen grafikler oluşturulmasına imkan tanır.

Java Fx’e başlamadan önce Java terimlerini bilmeniz sizin için yararlı olabilir. Java terimleri nelerdir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir